الگوى‏ نظريه‏ پردازى‏ قرآنى‏ شهيد صدر (ره) در حوزه علوم انسانى (با تأكيد بر نظريه‏ پردازى در حوزه سازمان و مديريت)

پدیدآورامین میرزائیعبدالهاشم میرزا

نشریهمجموعه مقالات روش شناسی قرآن و علوم انسانی

چکیدهعلم مديريت و سازمان از علوم ضرورى و كاربردى در جامعه كنونى است كه در دانش مديريت و سازمان به تفصيل به آن پرداخته شده است؛ اما در حوزه اسلامى به ويژه قرآنى با رويكرد نظريه‏پردازى چندان كارى مهمى صورت نگرفته. شهيد صدر (ره) يكى از چهره‏هاى برجسته علمى است كه معتقد است نظريه‏پردازى در حوزه مسائل علمى بايد مبتنى بر قرآن صورت گيرد. او تأكيد به نظريه‏پردازى با محوريت آيات قرآن كريم دارد به ويژه در مورد علوم انسانى اسلامى، او نياز جامعه و عصر كنونى را نظريه‏پردازى بر اساس آموزه‏هاى وحيانى جهت پاسخگويى به نيازهاى امروز بشرى مى‏داند. در اين پژوهش روش استفاده از الگوى شهيد در حوزه نظريه‏پردازى سازمانى و مديريتى تبيين شده است. براساس الگوى شهيد صدر (ره) نظريه‏پردازى قرآنى در حوزه سازمان و مديريت ابتدا بايد واقعيت جامعه مد نظر قرار گيرد، به‏گونه‏اى كه موضوع مديريتى و سازمانى مانند «تصميم‏گيرى» با استفاده از دانش مديريت درك و فهم شود سپس به شكل يك مسئله و سؤال به قرآن كريم عرضه گردد، در مرحله بعد، استقراء كامل درآيات با موضوع مورد نظر صورت مى‏گيرد. در مرحله بعد آيات جمع‏آورى شده (اعم از آيات مخالف و موافق) تجزيه و تحليل خواهند شد. بنابراين ديدگاه جامع قرآن كريم در رابطه به موضوع (مديريتى و سازمانى) استنباط مى‏گردد؛ و در آخر تمايزات نظريه قرآنى با نظريه‏هاى دانش مديريت مقايسه مى‏شوند.كليدواژگان: قرآن، شهيد صدر (ره)، الگو، تفسير موضوعى، نظريه‏پردازى، سازمان، مديريت.